Διάγνωση
Διάγνωση

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ;

Οι ορμονικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν το σύνδορμο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν τα οδηγήσουν σε διάφορα συμπτώματα και ευρήματα και, όπως ήδη αναφέραμε, κάθε γυναίκα μπορεί να έχει διαφορετική εκδήλωση του συνδρόμου.

Αν έχετε δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ενδοκρινολόγο ή με έναν γυναικολόγο ειδικό στην αναπαραγωγή για την πιθανότητα να έχετε το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και για την κατάλληλη παρακολούθηση που μπορεί να χρειαστείτε:

  • Διαταραχές στην περίοδο (καθυστέρηση ή έλλειψη περιόδου). Λιγότερες από 9 περίοδοι το χρόνο βάζουν την υποψία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Όταν η περίοδος έρχεται, η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο έντονη από ότι συνήθως.
  • Υπογονιμότητα
  • Υπερτρίχωση ή παρουσία τριχών σε σημεία που δεν υπάρχουν φυσιολογικά στις γυναίκες (πρόσωπο, στήθος, πλάτη, κοιλιά)
  • Απώλεια μαλλιών ή πολύ λεπτά μαλλιά
  • Δερματολογικά προβλήματα όπως ακμή, ελιές, ακάνθωση (δέρμα πιο σκούρο και πιο σκληρό στη βλαση του λαιμού, στις μασχάλες, στις πτυχές του δέρματος, λόγω των αυξημένων επιπέδων της ινσουλίνης).
  • Κοιλιακή παχυσαρκία (αυξημένο λίπος στη περιοχή της κοιλιάς), αύξηση στο βάρος, παχυσαρκία ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, αυξημένο σάκχαρο, χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση.
Ο ιατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό δικό σας και της οικογένειας σας και,εκτός από την φυσική εξέταση, θα σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για πιθανές ορμονικές διαταραχές. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να κάνετε έναν υπέρηχο ωοθηκών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι κύστεις.

Για να καταλήξουμε στην διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε άλλες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια εικόνα με αυτό,όπως διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, της προλακτίνης και των επινεφριδίων. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να αξιολογήσει τις εξετάσεις και το ιστορικό σας ένας ειδικός με εμπειρία στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. 

Η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική γιατί, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται όχι μόνο με υπογονιμότητα αλλά και με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδης διαβήτης:μέχρι και 30% των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη μεγαλώνοντας
  • Μεταβολικό σύνδρομο: υπέρταση, διαταραχή στη χοληστερίνη (χαμηλή καλή χοληστερίνη, υψηλή κακή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια), κοιλιακή παχυσαρκία. Οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.
  • Καρκίνος του ενδομητρίου (του εσωτερικού της μήτρας) στις γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που δεν έχουν περίοδο για μεγάλα διαστήματα.

Παρ’οτι τα αρχικά συμπτώματα που οδηγούν στη διάγνωση του συνδρόμου βελτιώνονται με την πάροδο της ηλικίας, ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα αυξάνεται με την ηλικία.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική έτσι ώστε να οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που απασχολούν τη νέα γυναίκα αλλά και στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε φάση της ζωής της.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright