Η εμφάνιση της πανδημίας αυτής μας υπενθύμισε - και μας έδωσε την ευκαιρία - να εστιάσουμε στην υγεία μας, να την εκτιμήσουμε και να την κάνουμε προτεραιότητα. Πρόκειται για μια καλή περίοδο κατά την οποία μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειές σας σε πέντε βασικούς τομείς στοχεύοντας στην κατάλληλη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ψευδείς θεωρίες αναφέρουν ότι η λήψη φαρμάκων για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης δημιουργεί μεγαλύτερη ευαισθησίαστη λοίμωξη από τον ιό. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αλήθεια. Η παύση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Ας καταρρίψουμε μερικούς ακόμη μύθους:
Η σωματική άσκηση όπως το περπάτημα και η άρση ελαφρών βαρών είναι σημαντική για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, το οποίο θα βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου. Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τους κινδύνους για άλλα χρόνια προβλήματα, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η υγεία των ποδιών σας. Η νευροπάθεια ή η απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα, είναι συχνή στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη. Σε περίπτωση πουπάσχετε από αυτά και πατήσετε πάνω σε ένα κοφτερό αντικείμενο που θα τραυματίσειτο πόδι σας, πιθανόν να μην το αισθανθείτε. Ωστόσο, το κόψιμο μπορεί να οδηγήσει σε έλκος και να προκαλέσεισοβαρή λοίμωξη η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι στο σπίτι. Φοράτε πάντα παντόφλες στο σπίτι και άνετα αθλητικά παπούτσια όταν βγαίνετε για περπάτημα.
Κάθε βράδυ ελέγξτε για ενδεχόμενες πληγές στα πόδια σας. Εάν η περιοχή είναι πρησμένη, ερεθισμένη ή αποχρωματισμένη, καλέστε το γιατρό ο οποίος θα σας πει τι πρέπει να κάνετε, ειδικά εάν η πληγή δεν επουλωθεί από μόνη της εντός δύο εβδομάδων.
Η άσκηση είναι ιδανική και για την ψυχική σας υγεία. Ακόμη και οι ήπιες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, απελευθερώνουν τις ορμόνες «ευτυχίας» του σώματος που ονομάζονται ενδορφίνες. Η συγκέντρωση στην άσκηση είναι επίσης μια μορφή ενσυνειδητότητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εγκεφαλική ηρεμία και να μειώσει το άγχος.
Είναι υγιές και ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να φορούν προστατευτική μάσκα και να κάνουν βόλτα σε εξωτερικούς χώρους. Κρατήστε τις απαραίτητες αποστάσεις, αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπό σας (ειδικά τη μύτη και τα μάτια σας) και πλύνετε τα χέρια σας όταν φτάσετε στο σπίτι.
Πολλά γυμναστήρια επίσης προσφέρουν δωρεάν προγράμματα γυμναστικής στο διαδίκτυο και σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριοι σε εσωτερικούς χώρους.
Η σωστή διαχείριση της διατροφής σας είναι μια πράξη φροντίδας του εαυτού σας.
Θα πρέπει να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα καθώς και τον σωστό τύπο υδατανθράκων για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Προτιμήστε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως:
• Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως μπρόκολο, ντομάτες και πράσινα φασόλια
• Αμυλούχα λαχανικά όπως τα μπιζέλια και οι γλυκοπατάτες
• Φρούτα, όπως τα μούρα και τα μήλα
• Όσπρια (μαυρομάτικα φασόλια, φακές και ρεβίθια)
• Ανεπεξέργαστες τροφές, όπως το καστανό ρύζι και η βρώμη
Αποφύγετε:
• Γλυκά, όπως οι καραμέλες και τα μπισκότα
• Πατατάκια και αλατισμένα σνακ
• Χυμούς και σόδες
• Τσάι που περιέχει ζάχαρη
• Άσπρο ψωμί
• Επεξεργασμένα δημητριακά
• Άσπρο ρύζι
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Κάντε το συνήθεια και αποφύγετε να πίνετε ποτά χωρίς ζάχαρη και καφεΐνη όλη την ημέρα. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή. Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοόλ –στο μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει υδατάνθρακες και οδηγεί σε έντονη αφυδάτωση.
Αν και δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την ενίσχυση της ανοσίας, μπορείτε να κάνετε επιλογές κάθε μέρα για να βελτιώσετε την υγεία σας και, ως εκ τούτου, να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Εάν είστε συνετοί μπορείτε να κυκλοφορήσετε με ασφάλεια σε δημόσιους χώρους. Αφαιρέστε τη μάσκα πριν επιστρέψετε στο αυτοκίνητο ή εισέλθετε στο σπίτι σας έτσι ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση του περιβάλλοντός σας. Εάν είναι μίας χρήσης, πετάξτε την. Εάν είναι επαναχρησιμοποιούμενη, φυλάξτε την καλά σε μια σακούλα έως ότου μπορείτε να την πλύνετε. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για τα γάντια, σε περίπτωση που επιλέγετε να τα φοράτε.
Η κοινωνική και σωματική απομόνωση μπορεί να αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε άτομα που ήδη αντιμετωπίζουνκάποια ψυχολογική πάθηση.
Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for DiseaseControl and Prevention).Επιπλέον, πολλά άτομα με διαβήτη έχουν κατάθλιψη, εν μέρει, λόγω των πρόσθετων ευθυνών και των περιορισμών τους οποίους μπορεί να θέσει η νόσος.
Κρατήστε επαφή με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εσάς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και δεν μπορούμε να βλεπόμαστε διά ζώσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία,όπως είναι οι βιντεοκλήσεις, για να επικοινωνούμε με τους φίλους και συγγενείς μας.
Αποφύγετε να βλέπετε πολύ τηλεόραση με νέα που μπορεί να σας αγχώσουν ακόμα περισσότερο. Ασχοληθείτε με ένα χόμπι, διαβάστε ένα βιβλίο, βγείτε στη φύση, κάντε κατασκευές, ασκηθείτε.
Εάν νιώθετε ότι η διάθεσή σας έχει μειωθεί, αντιμετωπίζετε άγχος ή ανεξήγητη κόπωση, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικόγια να συζητήσετε σχετικά με την ψυχική σας κατάσταση. Σχεδόν όλες οι παροχές για την ψυχική υγεία είναι διαθέσιμες μέσω τηλεφώνου ή βίντεοαυτήν τη στιγμή - μπορείτε να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε από το σπίτι.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του COVID-19 είναι:
• Ξηρός βήχας
• Πυρετός
• Κόπωση
Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης πονοκεφάλους και απώλεια αίσθησης γεύσης ή μυρωδιάς.
Εάν εσείς ή κάποιος στο σπίτι σας παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα, τότε κάντε το τεστ του κορωνοϊού.
Καλέστε για ασθενοφόρο στο 166 και μεταφερθείτε στο νοσοκομείο άμεσα σε περίπτωση πουαντιμετωπίσετε τα παρακάτω:
Είναι αναγκαίο να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο για επείγουσα περίθαλψη . Υπάρχουν πρωτόκολλα για την προστασία από την έκθεση στο νοσοκομείο σε ασθενείς που δεν έχουν COVID-19. Η άμεση λήψη βοήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο COVID-19 είναι ένας νέος ιός. Κάθε μέρα μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς αλληλοεπιδρά με κοινές και πολύπλοκες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, και στην πορεία προσαρμόζουμε τις στρατηγικές και τις συστάσεις μας. Η πανδημία θα περάσει. Παραμείνετε υγιείς.
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.