Παραθυρεοειδείς αδένες

Παραθυρεοειδείς αδένες

Παρόλο που η παραθορμόνη (PTH)  λαμβάνει λιγότερη προσοχή σε σχέση με τις ορμόνες του θυρεοειδούς, αποτελεί μία σημαντική ορμόνη για το σώμα μας, καθώς συνδέεται με τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αν, μάλιστα, κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο της στο σώμα μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και την υγεία μας.

Τι ακριβώς είναι η παραθυρεοειδής ορμόνη;

Η παραθορμόνη (PTH) προέρχεται από τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται στο λαιμό, ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή ή μέσα σε αυτόν. Οι συγκεκριμένοι αδένες λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, ώστε να καθορίσουν πότε χρειάζεται να εκκρίνουν την παραθορμόνη (PTH). Η ορμόνη αυτή παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει επαρκή αποθέματα ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος για να προστατεύσει την υγεία των οστών.

Ποιος είναι ο ρόλος της παραθυρεοειδούς ορμόνη;

Η παραθορμόνη (PTH) βοηθά στην πρόληψη των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου μέσω της δράσης της στα οστά, το έντερο και τα νεφρά.

Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη ενεργοποιεί την απελευθέρωση των αποθεμάτων ασβεστίου από τα οστά στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των οστών, αν αυτή η δράση γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έντονο βαθμό.

Όσον αφορά τη λειτουργία της στο έντερο, η παραθορμόνη (PTH)  βοηθάει στην δράση της βιταμίνης D, επιτρέποντας στο σώμα να απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από τα τρόφιμα.

Τέλος, στα νεφρά, η ορμόνη σταματά την απελευθέρωση ασβεστίου μέσω των ούρων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την παραγωγή της βιταμίνης D.

Πιθανά προβλήματα με τη λειτουργία της παραθυρεοειδούς ορμόνης

Καθώς  η λειτουργία της παραθορμόνη (PTH)  επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τα μη σταθερά επίπεδά της μπορεί να προκαλέσουν την ανισορροπία των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης ενδέχεται να προκαλέσουν μια κατάσταση γνωστή ως υπερασβεστιαιμία, αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα δηλαδή. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα σε ήπιες περιπτώσεις, αλλά αν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα αυξηθούν πάρα πολύ, μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, λήθαργο, αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις και υπερβολική δίψα. Η υπερασβεστιαιμία συνήθως ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια απλών εξετάσεων αίματος.

Πολύ χαμηλά επίπεδα παραθορμόνης (PTH) προκαλούν μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται υποπαραθυρεοειδισμός, το οποίο οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν έντονες κράμπες, μουδιάσματα, κόπωση αλλά και αρρυθμίες και απώλεια συνείδησης  αν τα επίπεδα του ασβεστίου πέσουν πολύ χαμηλά. Βέβαια, μόλις διαγνωσθεί ο υποπαραθυρεοειδισμός, μπορεί να θεραπευθεί με βιταμίνη D και συμπληρώματα ασβεστίου. Η πιο συχνή αιτία υποπαραθυρεοειδισμού είναι η χειρουργική αφαίρεση ή κάκωση των παραθυρεοειδών αδένων κατά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.

Τι πρέπει να σκεφτείτε και να ρωτήσετε το γιατρό σας για την παραθυρεοειδή ορμόνη;

Επειδή τα προβλήματα που προκύπτουν από την παραθορμόνη (PTH)  σπάνια προκαλούν συμπτώματα όταν εμφανιστούν σε ήπιο βαθμό, συστήνεται να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τα επίπεδα της ορμόνης όταν κάνετε τις προγραμματισμένες εξετάσεις αίματος. Ειδικά αν εμφανίζεται προβλήματα με μείωση της οστικής πυκνότητας ή οστεοπόρωση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει έλεγχος της παραθορμόνης, του ασβεστίου και της βιταμίνης D3 . Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, είναι καλό να τον ρωτήσετε αν για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η παραθυρεοειδής ορμόνη και πως μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα.

 

 

 

 

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright