Τι πρέπει να προσέχετε στα 30;
Τί πρέπει να προσέχετε στα 30;

Τί πρέπει να προσέχετε στα 30;

Η δεκαετία των 30 σημαδεύεται ορμονικά, στις περισσότερες γυναίκες, από δύο φυσιολογικά φαινόμενα: το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και την εγκυμοσύνη.

Γονιμότητα/Κύηση: Τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι γυναίκες όλο και περισσότερο αφιερώνουν χρόνο στη μόρφωση και την καριέρα τους, η έναρξη οικογένειας «μεταφέρεται» από τη δεκαετία των 20,που είναι θεωρητικά η πιο γόνιμη περίοδος της γυναίκας, στην δεκαετία των 30 (και των 40 για πολλές γυναίκες).

Για τις περισσότερες γυναίκες η δεκαετία αυτή καθορίζεται ορμονικά από την προετοιμασία για πιθανή εγκυμοσύνη και τις αλλαγές που προκαλεί αυτή.
Συχνά στη δεκαετία αυτή πρωτοεμφανίζονται διαταραχές του θυρεοειδούς είτε μετά από μια εγκυμοσύνη (θυρεοειδίτιδα της λοχείας) είτε με την μορφή αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας. Οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της περιόδου αλλά και σε υπογονιμότητα.  Όλες οι γυναίκες, μετά τα 30, θα πρέπει να κάνουν έναν ετήσιο έλεγχο του θυρεοειδούς τους.
Το στρες της καθημερινότητας και οι απότομες αλλαγές του βάρους μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της περιόδου αλλά και σε διαταραχή της γονιμότητας σε πολλές γυναίκες.

Αν αντιμετωπίζεται προβλήματα με την περίοδο σας ή προσπαθείτε να συλλάβετε χωρίς επιτυχία θα πρέπει να κάνετε έναν λεπτομερή ορμονικό έλεγχο, όχι μόνο των ορμονών που ρυθμίζουν την περίοδο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και των ορμονών του θυρεοειδούς, της προλακτίνης και, αν υπάρχει ένδειξη, των ανδρικών ορμονών και των ορμονών των επινεφριδίων.

Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στην ωοθυλακιορρηξία, αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών με υπερτρίχωση και ακμή και, κάποιες φορές, κύστεις στις ωοθήκες) σύχνα βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων της υπερτρίχωσης και της ακμής, που τις ταλαιπώρησαν στην νεανική τους ηλικία, αλλά συχνά μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Αν έχετε ιστορικό συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να συζήτησετε έγκαιρα με τον γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο σας ένα πλάνο αντιμετώπισης πιθανής υπογονιμότητας.

Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο: Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από έντονα σωματικά συμπτώματα ή/και έντονες αλλαγές της διάθεσης πριν την περίοδο. Στην δεκαετία των 30 συνήθως οι έντονοι πόνοι και κράμπες της περιόδου συνήθως υποχωρούν, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παρατηρούν συμπτώματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με την διάθεση, την ψυχολογία και το σωματικό βάρος. Το στρες της καθημερινότητας που συνήθως αυξάνεται σ’αυτή την ηλικία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς και η κακή και άστατη διατρόφη, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.

Σωματικό βάρος/Μεταβολισμός: Πολλές γυναίκες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονο στρες μετά τα 30 προσπαθώντας να ξεκινήσουν την καρίερα τους, να κάνουν οικογένεια ή να ισορροπήσουν την καριέρα και την οικογένεια. Για τους λόγους αυτούς η διατήρηση ένος υγιούς τρόπου ζωής γίνεται δύσκολη για πολλές γυναίκες και η υγιείνη διατροφή και η άσκηση περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η σταδιακή πρόσληψη βάρους την περίοδο αυτή, καθώς ο μεταβολισμός της γυναίκας σταδιακά μειώνεται μετά τα 30 και, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε έντονο πρόβλημα μετά τα 40, που οι αλλαγές γίνονται πιο έντονες. Ιδαίτερη προσοχή χρειάζεται η εγκυμοσύνη καθώς πρέπει να προσέξουμε πολύ να κρατήσουμε την πρόσληψη βάρους στα απαραίτητα φυσιολογικά πλαίσια, ενώ, μετά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια επαναφοράς στο φυσιολογικό βάρος.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright