Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο: Στη δεκαετία των 40 οι περισσότερες γυναίκες, ακόμα και αυτές που δεν είχαν προεμμηνορυσιακό σύνδρομο πιο πριν, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο έντονα συμπτώματα πριν την περίοδο,και σωματικά και συναισθηματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί, όσο πλησιάζουμε προς την εμμηνόπαυση, τόσο η εναλλαγή στα επίπεδα των ορμονών γίνεται πιο έντονη στις διάφορες φάσεις του κύκλου. Αυτό κάνει πολλές γυναίκες να παραπονιούνται για έντονα «φουσκώματα», ξαφνική αυξομείωση του βάρους, κατακράτηση υγρών, έντονη κόπωση και κακοδιαθεσία αρκετές ημέρες του μήνα.
Κλιμακτήριος: Πριν την οριστική διακοπή της περιόδου, προηγείται μια περίοδος 4-5 χρόνων όπου αρχίζουν να πέφτουν σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων και η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως κλιμακτήριος και ξεκινά συνήθως στα μέσα της δεκαετίας των 40 αλλά μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα σε μερικές γυναίκες.
Στην περίοδο αυτή τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις και αρχίζουν σιγά σιγά να περουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (τα συμπτώματα αυτά και οι διαταραχές στην περίοδο, κάποιες φορές, μπορεί να προηγηθούν της εμμηνόπαυσης μέχρι και 10 χρόνια). Οι περίοδος δεν είναι σταθερή, η διάρκεια και η συχνότητα μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα, μπορεί ακόμα να μην έρχεται περίοδος κάθε μήνα, αλλά μια γυναίκα μπορεί ακόμα να μείνει έγκυος, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν δεν είναι επιθυμητή μια εγκυμοσύνη. Στα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης, επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να έχουν πολύ απότομες διακυμάνσεις, οι περίοδοι μπορεί να είναι πιο συχνές και η απώλεια αίματος πιο έντονη. Σταδιακά η ωοθήκες σταματούν να παράγουν ωάρια, η περίοδος σταματά και η γονιμότητα τελειώνει. Πολλές γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν και σεξουαλική δυσλειτουργία σαν αποτέλεσμα των χαμηλών ορμονών.
Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου ξεκινούν όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αρχίσουν να αλλάζουν. Το σώμα της γυναίκας μπορεί να περάσει από διάφορες φάσεις και συμπτώματα την περίοδο αυτή.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση.
Οι εξάψεις μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και όταν υπάρχει ακόμα περίοδος, συνήθως όταν έχουν αρχίσει κάποιες διαταραχές στον κύκλο.
Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι:
Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα συνηθίζει τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και τα συμπτώματα βελτιώνονται. Σε κάποιες γυναίκες όμως οι εξάψεις μπορεί να συνεχιστούν μεχρί και για μια δεκαετία.
Τι να κάνετε; Η αλλαγή στη διατροφή είναι το πρώτο βήμα. Η αποφυγή κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και των υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν την διαφορά μετά από ένα μόνο μήνα διατροφής.
Η σταθερή άσκηση κυρίως με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και για τη διατήρηση φυσιολογικής πίεσης και χοληστερίνης και συντήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
Το στρες μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων και θα πρέπει κάθε γυναίκα να βρει αποτελεσματικούς τρόπους να το αντιμετωπίσει: ξεκούραση, γιόγκα, διαλογισμός, περπάτημα με φίλους, μουσική ή ο,τι δήτοτε άλλο μπορεί να βοηθήσει.
Αν όλα αυτά δεν βοηθήσουν και τα συμπτώματα είναι ακόμα έντονα, μπορείτε να μιλήσετε με τον ιατρό σας για την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που, λόγω της σταθερής ποσότητας ορμονών που περιέχουν σταματούν την έντονη αυξομείωση των δικών σας ορμονών. Για να πάρετε το χάπι θα πρέπει να μην καπνίζετε και να μην έχετε ιστορικό διαβήτη ή διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος.
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.