Η διάγνωση ενός αγαπημένου μας προσώπου με διαβήτη μπορεί να μας προκαλέσει άγχος και στενοχώρια. Ως φροντιστές, θέλουμε να δώσουμε στους αγαπημένους μας την υποστήριξη που χρειάζονται και να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να απολαμβάνουν μια πιο υγιεινή ζωή.
Για να το επιτύχουμε αυτό, ειδικοί υγείας αλλά και άτομα που έχουν περάσει από αυτή τη θέση μας αναφέρουν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τί βοηθάει τους ασθενείς με διαβήτη και τι πρέπει να αποφύγουμε στην προσπάθειά μας να τους βοηθήσουμε.
Ξεκινήστε την εκπαίδευσή σας τώρα
Το πρώτο και βασικό βήμα για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και να γίνετε σύμμαχός του, είναι να μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε σχετικά με τον διαβήτη.
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που επιτρέπει στον ασθενή να ζει υγιής για πολλά χρόνια με προϋπόθεση τη σωστή διαχείρισή του.
Αν, λοιπόν, ένας συγγενής ή φίλος σας διαγνωσθεί με διαβήτη, ζητήστε από τον γιατρό του να σας ενημερώσει και να σας προτείνει βιβλία και ιατρικά περιοδικά ή ιστοσελίδες για να μάθετε περισσότερα γύρω από την πάθηση.
Πάρτε τον χρόνο σας
Μετά από μια διάγνωση, δώστε στον εαυτό σας αλλά και στο αγαπημένο σας πρόσωπο λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μπορείτε να μάθετε πράγματα και να κάνετε αλλαγές στη ζωής σας βήμα βήμα, ώστε να προσαρμοστείτε σταδιακά στα νέα δεδομένα.
Φροντίστε τους αγαπημένους σας αλλά με μέτρο
Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη, όμως τελικά καταλήγουν να γίνονται πιεστικοί.
Το σημαντικό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του ενδοκρινολόγου-διαβητολόγου που έχει αναλάβει τον άνθρωπό σας για να βεβαιωθείτε ότι θα προσεγγίσετε σωστά την κατάσταση.
Κάντε αλλαγές μαζί
Η διάγνωση με διαβήτη σημαίνει πιθανώς και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή. Το να περάσει αυτές τις αλλαγές μόνος του ίσως δεν είναι πολύ εύκολο.
Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε αυτές τις αλλαγές μαζί ως οικογένεια ή ως παρέα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε μαζί τη γυμναστική ή να μαγειρεύετε κατάλληλα φαγητά. Με τον τρόπο αυτό, οι αλλαγές θα είναι σίγουρα πιο εύκολες για τον αγαπημένο σας.
Ορίστε μικρούς στόχους κάθε φορά
Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είναι να τις προσεγγίσετε βήμα-βήμα.
Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσετε να κάνετε μια μικρή βόλτα μετά το δείπνο, μπορεί να βελτιωθεί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και έτσι να επανεκτιμήσετε την κατάσταση.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα κίνητρο για τον ασθενή για να μπορεί να επιτύχει τις αλλαγές που απαιτεί ο διαβήτης.
Συμβουλευτείτε ειδικούς φροντίδας ατόμων με διαβήτη
Επισκεφτείτε τον γιατρό μαζί με τον αγαπημένο σας, αν συμφωνεί και ο ίδιος. Ακούστε αυτά που έχει να πει ο γιατρός, αλλά και ο ασθενής για να μπορέσετε να του παρέχετε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στο σπίτι.
Βρείτε υποστήριξη για τον εαυτό σας
Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσετε να προσφέρετε σε έναν ασθενή με διαβήτη τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεται είναι να φροντίσετε και τον εαυτό σας.
Σίγουρα μία τέτοια κατάσταση δημιουργεί άγχος και για τους φίλους και τους συγγενείς του ασθενή. Το να βρείτε ως φροντιστής μία ομάδα υποστήριξης θα σας βοηθήσει ψυχολογικά και πρακτικά για να προσφέρετε στους αγαπημένους σας την πιο ουσιαστική βοήθεια που χρειάζονται.
Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!
Γιώργος Π.Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!
Νίκος Π.Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή
Αναστασάι Δ.