Οι γυναίκες που έχουν υποθυρεοειδισμό δεν παράγουν αρκετή ορμόνη θυρεοειδούς για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους και γι΄αυτό χρειάζεται να παίρνουν ορμόνη θυρεοειδούς σε χάπι. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για την γονιμότητα, τη σύλληψη και την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό, αν μια γυναίκα έχει υποθυρεοειδισμό και επιθυμεί να μείνει έγκυος θα πρέπει, με τη βοήθεια του ενδοκρινολόγου της, να ρυθμίσει τις ορμόνες του θυρεοειδούς στα κατάλληλα φυσιολογικά επίπεδα. Αν οι ορμόνες του θυρεοειδούς δεν είναι στα συνιστώμενα επίπεδα, τότε μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη μέχρι αυτά να ρυθμιστούν.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι θυρεοειδικές ορμόνες της μαμάς πρέπει να καλύψουν και τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου, ιδιαίτερα το πρώτο μισό της κύησης. Αν λοιπόν η έγκυος γυναίκα δεν έχει έχει επαρκείς ορμόνες, το έμβρυο μπορει να έχει διαταραχές ιδιαίτερα στην εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία. Οι γυναίκες λοιπόν που έχουν υποθυρεοειδισμό, όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν την ορμόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλα συχνά χρειάζεται και να αυξήσουν τη δόση που παίρνουν, 30-50% μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αν ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπίζεται σωστά στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση, ανεμία, αδυναμία, μυϊκούς πόνους μέχρι και πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολή.
Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για υπολειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ηλικία πάνω από τα 30
Προβλήματα γονιμότητας
Ιστορικό πρόωρου τοκετού
Οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας ή άλλης αυτοάνοσης νόσου
Προσωπικό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου ή διαβήτη τύπου 1
Χειρουργείο θυρεοειδούς
Ακτινοβολία στο κεφάλι ή το λαιμό
Βρογχοκήλη (διογκωμένος θυρεοειδής)
Αυξημένα αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς
Θεραπεία με θυροξίνη πριν την εγκυμοσύνη
Αν έχετε υποθυρεοειδισμό και μάθετε ότι είστε έγκυος πρέπει αμέσως να κάνετε εξετάσεις αίματος και να συζητήστε με τον ιατρό σας ποιά πρέπει να είναι τα ιδανικά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.