Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό
Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό;

H θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (post partum thyroiditis) είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που προκαλείται από τις έντονες ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό.

Γνωρίζατε ότι 5-10 % των γυναικών μετά από την γέννηση του μωρού τους θα πάθουν θυρεοειδίτιδα, ακόμα κι αν δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους;

Υπάρχουν συνήθως δύο φάσεις -ο υπερθυρεοειδισμός (υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης) και ο υποθυρεοειδισμός (πολύ λίγη ποσότητα ορμόνης). Στην πρώτη φάση - τον υπερθυρεοειδισμό- ο φλεγμαίνων θυρεοειδής αδένας εκκρίνει τις αποθηκευμένες θυρεοειδικές ορμόνες ( Τ3 και Τ4) στο αίμα. Αυτή η φάση ξεκινά συνήθως 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό και διαρκεί περίπου 2 με 4 μήνες. Υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης στην κυκλοφορία προκαλεί επιτάχυνση του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι το πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι: -απότομη απώλεια βάρους -ταχυκαρδία -εύκολη κόπωση -ευερεθιστότητα -εφίδρωση -ευαισθησία στην ζέστη

Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή, μειώνοντας την ικανότητα του να παράγει θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην δεύτερη φάση-τον υποθυρεοειδισμό. Αυτή η φάση συνήθως ξεκινά 3-6 μήνες μετά τον τοκετό, μπορεί να κρατήσει έως και έναν χρόνο ή να οδηγήσει σε μόνιμο υποθυρεοειδισμό. Η πολύ λίγη ποσότητα ορμόνης στο αίμα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Πολλές γυναίκες με υποθυρεοειδισμό έχουν βρογχοκήλη- μια αύξηση στο μέγεθος του αδένα που προκαλεί μια διόγκωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι: -ανεξήγητη αύξηση βάρους ή αδυναμία απώλειας βάρους -κόπωση ή κακουχία -κατάθλιψη -ξηρό δέρμα και εύθρυπτα νύχια -απώλεια μαλλιών -ευαισθησία στο κρύο.

Ποιές είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό;

Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό εάν υπάρχει μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, οικογενειακό ιστορικό νόσων του θυρεοειδούς (όπως η νόσος του Graves ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto) ή ατομικό ιστορικό θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό. Μερικές γυναίκες που αναπτύσσουν θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, επανέρχονται στο φυσιολογικό μέσα σε λίγους μήνες χωρίς να περάσουν στη δεύτερη φάση (υποθυρεοειδισμό).

Όμως οι περισσότερες γυναίκες περνάνε στην δεύτερη φάση. Από αυτές τις γυναίκες, περίπου 1 στις 5 αναπτύσσουν μόνιμο υποθυρεοειδισμό μέσα σε 3 με 4 χρόνια. Αν αναπτυχθεί μόνιμος υποθυρεοειδισμός, τότε απαιτείται θεραπεία εφ'όρου ζωής με θυρεοειδική ορμόνη. Αν δεν ακολουθηθεί θεραπευτική αγωγή, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη νέα γυναίκα.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright