Πρόληψη και θεραπεία
Πρόληψη και θεραπεία

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Παρότι υπάρχουν διάφορες λύσεις για τα συμπτώματα του συνδρόμου, οριστική θεραπεία δυστυχώς δεν υπάρχει.
Όταν γίνει η σωστή διάγνωση, μπορείτε να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή θεραπείας είναι:
  • η  ηλικία σας,
  • τα συγκεκριμένα συμπτώματα που σας ενοχλούν και
  • η  πιθανή επιθυμία σας ή όχι για εγκυμοσύνη.
Άλλες θεραπείες έχουν σαν στόχο την σταθεροποίηση του κύκλου, άλλες την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης και της ακμής και άλλες την βελτίωση της γονιμότητας.


ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

  • Διαταραχή περιόδου. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η βασική θεραπεία για την ομαλοποίηση της περιόδου. Τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που μπορούν να ρυθμίσουν την περίοδο, ενώ βοηθούν και στην ελάττωση των ανδρικών ορμονών, βελτιώνοντας έτσι την υπερτρίχωση και την ακμή.
  • Υπερτρίχωση. Τα αντιανδρογόνα (σπιρονολακτόνη, φλουταμίδη, φιναστερίδη) είναι φάρμακα που μπλοκάρουν την δράση των ανδρικών ορμονών  Αν η θεραπεία με αντισυλληπτικά δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης ,μπορούν να προστεθούν στην θεραπεία. Τα αντιανδρογόνα δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς αντισύλληψη γιατί είναι τερατογόνα σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Οι τοπικές θεραπείες για την υπερτρίχωση (φωτόλυση, χαλάουα, laser κλπ.) είναι σημαντικό να γίνονται ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική θεραπεία για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Απώλεια μαλλιών. Πολύ λίγες θεραπείες βοηθούν στην  απώλεια μαλλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η χρήση αντιανδρογόνων, καθώς και η τοπική χρήση μινοξιδίλης.
  • Ακμή. Η χρήση αντισυλληπτικών και αντιανδρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής, πάντα όμως σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία που κατευθύνεται από δερματολόγο.
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη.  Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, τα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, όπως η Μετφορμίνη, μπορεί να βοηθήσουν. Τα φάρμακα αυτά, που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, ελαττώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και βοηθούν στην ομαλοποίηση της περιόδου και βελτίωση της γονιμότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πρέπει να δίνονται μόνο μετά από εκτίμηση και με παρακολούθηση ενδοκρινολόγου.
  • Υπογονιμότητα. Στις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη και δεν έχουν τακτική ωοθυλακιορρυξία, θα χρειαστεί συχνά η βοήθεια ορμονών και η καθοδήγηση ειδικού γυναικολόγου της αναπαραγωγής για την επίτευξη εγκυμοσύνης αν και, συχνά, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συλλαμβάνουν χωρίςκαμία θεραπεία. Αρκετά συχνά μάλιστα, οι γυναίκες με ασταθή περίοδο, που δεν έχουν  περίοδο κάθε μήνα,  μπορεί να είναι έγκυες χωρίς να το γνωρίζουν.
  • Παχυσαρκία. Η σωστή διατροφή με χαμηλές θερμίδες για απώλεια βάρους, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως τα φρούτα και τα δημητριακά και η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση του βάρους και των επιπέδων της ινσουλίνης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Αυξημένος κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο. Με την πάροδο της ηλικίας και, ιδίως όταν αυξάνεται το βάρος πάνω από το φυσιολογικό, αυξάνεται ο κίνδυνος για μεταβολικές επιπλοκές. Ο συχνός έλεγχος του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών. 

ΥΓΙΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πιο βασική αρχή στην αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:
  • η διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ακόμα και μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 7-10% οδηγεί σε βελτίωση του κύκλου, της συχνότητας της περιόδου και των συμπτωμάτων της υπερτρίχωσης και της ακμής.
  • ο σωστή διατροφή. Η αποφυγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως η ζάχαρη, τα μακαρόνια, το άμυλο) και η κατανάλωση κυρίως σύνθετων υδατανθράκων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ολικής αλέσεως δημητριακά, βοηθάει στην συντήρηση του βάρους και μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα
  • η τακτική άσκηση (30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα)  βοηθάει στην απώλεια και συντήρηση φυσιολογικού βάρους και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, την χοληστερίνη και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.
  • η συστηματική παρακολούθηση. Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να βρείτε έναν ειδικό που θα μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και θα σας βοηθήσει με τα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να έχετε. Εσείς και ο ιατρός σας θα πρέπει να είσαστε «συνέταιροι» στην προσπάθεια να αντιμετωπίσετε όλες τις εκδηλώσεις αυτού του πολύπλοκου συνδρόμου.

Με τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά και ο κίνδυνος για επιπλοκές να ελαχιστοποιηθεί.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright