Όζοι θυρεοειδούς
Όζοι θυρεοειδούς

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι όζοι θυρεοειδούς είναι μικρά «ογκίδια» που δημιουργούνται μέσα στον αδένα και είναι καλοήθη (μη καρκινικά) στο 95% των περιπτώσεων. Οι περισσότεροι όζοι δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ένα μικρό ποσοστό όζων (~10%) μπορεί να παράγει αυξημένες ποσότητες ορμονών και να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό.

Συχνά όμως οι όζοι εμφανίζονται σε άτομα με χρόνιες θυρεοειδίτιδες και υποθυρεοειδισμό. Για το λόγο αυτό, αν ξέρετε ότι έχετε κάποιο όζο ή αν κάτι  τέτοιο ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει αμέσως να γίνουν και εξετάσεις αίματος για τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε κάποια διαταραχή στην λειτουργία του θυρεοειδούς έτσι ώστε να πάρετε έγκαιρα θεραπεία.
Αν ένας όζος ανακαλυφθεί κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην φυσική εξέταση ή αν υπάρχει από πριν (και δεν έχει γίνει απαραίτητος έλεγχος) θα πρέπει επίσης να γίνει ένας υπέρηχος θυρεοειδούς για να αξιολογηθεί το ακριβές του μέγεθος και το αν είναι συμπαγής ή κυστικός (γεμάτος με υγρό). Ανάλογα με τα αποτελέσματα των υπερήχων μπορεί να συσταθεί διαγνωστική παρακέντηση του όζου (βιοψία) ή απλά παρακολούθηση και επανέλεγχος μετά την κύηση.
Αν ο όζος ανακαλυφθεί στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορείτε να αναβάλετε τον έλεγχο για μετά τον τοκετό .
Συνήθως οι όζοι του θυρεοειδούς δεν επηρεάζουν την λειτουργία του θυρεοειδούς ούτε την κύηση, οπότε και σχεδόν πάντα μπορούμε να αναβάλουμε την αντιμετώπιση τους για μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που η παρακέντηση του όζου ειναι ύποπτη, χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να γίνει με ασφάλεια στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η θεραπεία για τους όζους θυρεοειδούς και τον καρκίνο;

Η αντιμετώπιση των όζων του θυρεοειδούς εξαρτάται από το αν οι όζοι αυτοί είναι κακοήθεις (καρκίνος) ή όχι.
Χειρουργείο για την αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να χρειαστεί
  • αν ένας ή περισσότεροι όζοι είναι κακοήθεις ή ύποπτοι για κακοήθεια ή
  • αν μεγαλώνουν πολύ γρήγορα ή
  • αν υπάρχουν και ύποπτοι λεμφαδένες στο λαιμό.

Ασφαλής περίοδος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να γίνει το χειρουργείο είναι το δεύτερο τρίμηνο (4ος-6ος μήνας). Οι γυναίκες που φοβούνται να κάνουν χειρουργείο μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να περιμένουν μετά τον τοκετό καθώς οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς εξελίσσονται πολύ αργά και μια μικρή καθυστέρηση στην χειρουργική αφαίρεση δεν επηρεάζει σημαντικά την πρόγνωση.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς συχνά περιλαμβάνει και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, έτσι ώστε να καταστραφεί τυχόν υπόλειμμα του θυρεοειδούς μετά το χειρουργείο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που θηλάζουν, δεν μπορούν να κάνουν τέτοια θεραπεία.

Αν μια γυναίκα έχει κάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, θα πρέπει να περιμένει 12 μήνες πριν μείνει έγκυος, καθώς κινδυνεύει ο θυρεοειδής του μωρού.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί υποτροπή του καρκίνου σε γυναίκες που είχαν θεραπευτεί με επιτυχία πριν μείνουν έγκυες.

Αν γνωρίζετε ή φοβάστε ότι έχετε όζους θυρεοειδούς και σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, μπορούμε να απαντήσουμε στις απορίες σας και μαζί να εξασφαλίσουμε μια υγιή εγκυμοσύνη.






Διαβάστε ακόμα
Όζοι θυρεοειδούς με απλά λόγια

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright