Ο ρόλος της ινσουλίνης στο μεταβολισμό
47181788 628480624220674 3195135633030905856 n

Tι είναι η ινσουλίνη;

Hινσουλίνη, είναι μία βασική για τη ζωή ορμόνη, η οποία ρυθμίζει πολλές μεταβολικές διεργασίες, που παρέχουν τα κύτταρα με την απαραίτητη ενέργεια. Η κατανόηση του τι είναι η ινσουλίνη, για το τι είναι υπεύθυνη, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το σώμα μας, είναι σημαντικά για τη γενική υγεία μας.

Πίσω από το στομάχι, υπάρχει το «πάγκρεας», ένα όργανο το οποίο παράγει ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ινσουλίνης ρυθμίζεται με βάση τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και άλλες ορμόνες στο σώμα. Σε ένα υγιές άτομο, η παραγωγή και η απελευθέρωση της ινσουλίνης στο σώμα, είναι μια αυστηρά ρυθμισμένη διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να εξισορροπήσει τις μεταβολικές του ανάγκες.

Τι κάνει η ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος να απορροφούν τη γλυκόζη που βρίσκεται μέσα στο αίμα. Η γλυκόζη χρησιμεύει ως ενέργεια στα συγκεκριμένα κύτταρα ή μετατρέπεται σε λίπος όταν χρειάζεται. Επιπλέον, η ινσουλίνη επηρεάζει και άλλες μεταβολικές διεργασίες του σώματος, όπως η διάσπαση του λίπους ή των πρωτεϊνών.

Προβλήματα που αφορούν την παραγωγή ή την χρήση ινσουλίνης

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με την ινσουλίνη είναι ο διαβήτης. Ο διαβήτης εμφανίζεται είτε όταν το σώμα δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη, είτε όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί πλέον την ινσουλίνη που εκκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.

Διαβήτης

Οι τύποι του διαβήτη είναι δύο:

Ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Το φαινόμενο αυτό, συμβαίνει συνήθως στα παιδιά. Ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμα η ακριβής αιτία, θεωρείται από πολλούς σαν μία αυτοάνοση ασθένεια. Κάποια από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1, περιλαμβάνουν:

·         Κόπωση

·         Aυξημένη ούρηση

·         Έντονη δίψα

·         Προβλήματα με την όραση

Ο διαβήτης τύπου 2, συνδέεται πιο συχνά με τους ενήλικες και τις επιλογές του τρόπου ζωής τους. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, παράγουν ινσουλίνη, αλλά συχνά δεν επαρκεί για τις ανάγκες του σώματός τους. Τα άτομα αυτά, μπορούν να αγωνιστούν για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγουν. Οι ασθενείς μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη τύπου 2 μέχρι να κάνουν τον ετήσιο έλεγχο, καθώς τα συμπτώματα τείνουν να είναι ήπια έως ότου η ασθένεια γίνει αρκετά σοβαρή.

Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα «χτίζονται» στο σώμα. Επιπλέον, τα κύτταρα του σώματος δεν λαμβάνουν την ενέργεια που πρέπει να λαμβάνουν από τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει κόπωση. Όταν λοιπόν το σώμα «απευθυνθεί» σε άλλους ιστούς, όπως το λίπος ή τους μύες, με σκοπό να λάβει ενέργεια, μπορεί να προκληθεί απότομη απώλεια βάρους.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, οι ασθενείς που θεραπεύουν τον διαβήτη με ενέσεις ινσουλίνης, υπάρχει πιθανότητα να εγχέουν μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Το γεγονός αυτό, αναγκάζει τα κύτταρα του σώματος να λάβουν υψηλή ποσότητα γλυκόζης από το αίμα, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη και λιποθυμία. Επειδή τα νευρικά κύτταρα βασίζονται εξ ’ολοκλήρου στη γλυκόζη για να λάβουν ενέργεια, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν την «ενεργοποίηση» του νευρικού συστήματος.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον ιατρό σας

Αν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα επίπεδα ινσουλίνης και την παραγωγή αυτής, τότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Πρέπει να εξετάσετε τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σας. Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, θα χρειαστείτε σίγουρα την ιατρική επίβλεψη για να διαχειριστείτε την πάθηση.

Ερωτήσεις τις οποίες θα μπορούσατε να κάνετε στο γιατρό σας περιλαμβάνουν:

·         Πώς μπορώ να διαχειριστώ τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μου;

·         Τι είδους παρακολούθηση χρειάζομαι;

·         Τι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου πιο σταθερά;

·         Πώς μπορώ να αποτρέψω το διαβήτη εάν βρίσκομαι σε κίνδυνο αλλά δεν έχω αναπτύξει ακόμα την ασθένεια;

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright