Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί μια κοινή πάθηση κατά την οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών είναι ιδιαίτερα υψηλή με αποτέλεσμα τελικά να προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.Η αρτηριακή πίεση καθορίζεται τόσο από την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά όσο και από την αντίσταση στη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Όσο περισσότερο αίμα αντλεί η καρδιά και όσο πιο στενές οι αρτηρίες, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης υπολογίζεται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) και έχει δύο αριθμούς.• Ανώτατος αριθμός (συστολική πίεση). Ο πρώτος ή ανώτερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά χτυπά (ο καρδιακός μυς συστέλλεται).
• Κατώτατος αριθμός (διαστολική πίεση). Ο δεύτερος ή χαμηλότερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες στα διαστήματα μεταξύ των παλμών (ο καρδιακός μυς διαστέλλεται).Μπορείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Η συνολική επίπτωση στους ενήλικες είναι 30-45% , με την υπέρταση να γίνεται σταδιακά συχνότερη με την πρόοδο της ηλικίας, με ποσοστό >60% στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.Ευτυχώς, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί εύκολα να εντοπισθεί. Έτσι, μόλις ένας ασθενής διαγνωσθεί ότι πάσχει από υπέρταση, θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του ο οποίος θα τον κατευθύνει κατάλληλα ώστε να εξασφαλισθεί η ρύθμιση της κατάστασης.
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) - Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα, ακόμα και όταν οι μετρήσεις της πίεσης φτάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.Μερικά άτομα μπορεί να εκδηλώσουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες, όμως τα συμπτώματα αυτά δεν είναι συγκεκριμένα και συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση φτάσει σε σοβαρό στάδιο.Συχνό επίσης σύμπτωμα είναι οι ταχυκαρδίες ή το αίσθημα παλμών, ιδίως όταν η πίεση ανεβαίνει απότομα
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) - Αίτια
Υπάρχουν δύο τύποι υψηλής αρτηριακής πίεσης:Ιδιοπαθής υπέρτασηΓια τους περισσότερους ενήλικες, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία υπέρτασης. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται ιδιοπαθής (πρωτοπαθής) υπέρταση, τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά για πολλά χρόνια. Συχνά υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ενώ παίζει μεγάλο ρόλο ο τρόπος ζωής. Δευτεροπαθής υπέρτασηΜερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση εξαιτίας κάποιας υποκείμενης πάθησης. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση, τείνει να εμφανίζεται ξαφνικά και να προκαλεί υψηλότερη αρτηριακή πίεση από την πρωτοπαθή υπέρταση.Διάφορες καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθή υπέρταση, όπως:· Αποφρακτική υπνική άπνοια· Νεφροπάθεια· Όγκοι επινεφριδίων· Προβλήματα θυρεοειδούς· Ορισμένες συγγενείς (κατά τη γέννηση) βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία· Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια, φάρμακα κρυολογήματος, αποσυμφορητικά, παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα· Παράνομα ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) – Παράγοντες Κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αρτηριακής πίεσης είναι πολλοί και περιλαμβάνουν:
· Ηλικία. Ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Μέχρι την ηλικία περίπου των 64 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την εμμηνόπαυση. Συχνά η πίεση αρχίζει να αυξάνεται στην κλιμακτήριο. Οι γυναίκες με έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
· Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα αφρικανικής καταγωγής, η οποία συχνά αναπτύσσεται σε μικρότερη ηλικία από ό,τι στους λευκούς. Σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και νεφρική ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο συχνές σε αυτά τα άτομα.
· Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με κληρονομικότητα της πάθησης.
· Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όσο περισσότερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς. Καθώς αυξάνεται η ποσότητα της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνεται και η πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.
· Απώλεια σωματικής δραστηριότητας. Τα άτομα που δε δραστηριοποιούνται σωματικά τείνουν να έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς. Όσο υψηλότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός, τόσο πιο σκληρά πρέπει να λειτουργεί η καρδιά με κάθε συστολή και τόσο ισχυρότερη είναι η δύναμη στις αρτηρίες. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.
· Κάπνισμα.Το κάπνισμα όχι μόνο αυξάνει άμεσα και για κάποιο χρονικό διάστημα την αρτηριακή πίεση αλλά οι χημικές ουσίες που περιέχει μπορούν να βλάψουν το βλεννογόνο των τοιχωμάτων στις αρτηρίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση αρτηριών και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου.
· Μεγάλες ποσότητες αλατιού (νατρίου) στη διατροφή. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κατακράτηση υγρών, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
· Μειωμένες ποσότητες καλίου στη διατροφή. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας νατρίου στα κύτταρα. Η σωστή ισορροπία του καλίου είναι κρίσιμη για την καλή υγεία της καρδιάς. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας ή χάνετε πάρα πολύ κάλιο λόγω αφυδάτωσης ή άλλων παθήσεων υγείας, το νάτριο μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.
· Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά. Η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και περισσότερων από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.
Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Ένα ποτό ισούται με 350ml μπύρας, 140ml κρασί ή 45ml αλκοολούχο ποτό.
· Στρες. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθειες που σχετίζονται με το άγχος, όπως το να τρώτε περισσότερο, να καπνίζετε ή να πίνετε αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
· Ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων της νεφροπάθειας, του διαβήτη και της υπνικής άπνοιας.
Μερικές φορές η εγκυμοσύνη συμβάλλει επίσης στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) – Επιπλοκές
Η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών που προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία καθώς και τα όργανα. Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση και όσο περισσότερο παραμένει ανεξέλεγκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά.Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:· Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλες επιπλοκές.
· Ανεύρυσμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση και διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας ανεύρυσμα. Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει (ρήξη ανευρύσματος), μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
· Καρδιακή ανεπάρκεια. Για να αντλήσει αίμα ενάντια στην υψηλότερη πίεση στα αγγεία, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Αυτό προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων του θαλάμου άντλησης της καρδιάς (υπερτροφία της αριστερής κοιλίας). Τελικά, ο διογκωμένος μυς μπορεί να δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
· Εξασθένηση και στένωση αιμοφόρων αγγείων στα νεφρά. Αυτό μπορεί να εμποδίσει αυτά τα όργανα να λειτουργήσουν κανονικά.
· Πύκνωση, στένωση ή ρήξη αιμοφόρων αγγείων στα μάτια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.
· Νεφρική ανεπάρκεια · Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο είναι μια σειρά διαταραχών του μεταβολισμού του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου μεγέθους μέσης (κοιλιακό πάχος), των υψηλών τριγλυκεριδίων, της μειωμένης χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) (η «καλή» χοληστερόλη), της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Αυτές οι καταστάσεις κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
· Προβλήματα μνήμης ή κατανόησης. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα σκέψης, μνήμης και μάθησης. Το πρόβλημα με τη μνήμη ή την κατανόηση των εννοιών είναι πιο συχνό σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
· Άνοια. Οι στενεμένες ή φραγμένες αρτηρίες μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε έναν ορισμένο τύπο άνοιας (αγγειακή άνοια). Ένα εγκεφαλικό που διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσει αγγειακή άνοια.
Πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό
Ζητήστε από το γιατρό σας να πραγματοποιεί μέτρηση της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών. Εάν είστε 40 ετών και άνω, ή είστε 18 έως 39 ετών με υψηλό κίνδυνο υπέρτασης, ζητήστε από το γιατρό σας να πραγματοποιεί την εξέταση κάθε χρόνο.
Η αρτηριακή πίεση γενικά πρέπει να ελέγχεται μέσω και των δύο χεριών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια διαφορά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος περιχειρίδας για τη μέτρηση της πίεσης. Η αύξηση της πίεσης πάνω από 135/85 mmHgείναι ύποπτη για υπέρταση. Αν η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει πάνω από αυτά τα όρια καλέστε το ιατρό σας. Μην το αποδίδετε στο στρες! Η αύξηση της πίεσης με το στρες μπορεί να είναι υπέρταση.
Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει πιο συχνές μετρήσεις εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Η σωστή διάγνωση της υπέρτασης γίνεται με τη διενέργεια 24ωρης συνεχούς καταγραφής αρτηριακής πίεσης (holter πιέσεως).