Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.
Βάρος & Διατροφή: Παράγοντες Κινδύνου για τον Κορονοϊό (COVID-19)
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε όλοι μας ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο: μια πανδημία σαρώνει τον πλανήτη και δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι δυνητικά μπορεί να νοσήσουν βαριά και δυστυχώς έχουμε δει χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο να χάνουν τη ζωή τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η μεγάλη πρόκληση, εκτός από την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου, είναι το γεγονός ότι η νόσος που προκαλείται από τον νέο αυτό ιό είναι κάτι καινούργιο που δεν έχει μελετηθεί σε βάθος. Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε πιο βαριά νόσο και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ένας σημαντικός παράγοντας κίνδυνου που προκύπτει από τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε Ευρώπη και Αμερική είναι το αυξημένο σωματικό βάρος. Σε πολλές αναλύσεις μάλιστα σε χιλιάδες ασθενείς προκύπτει ότι η παχυσαρκία είναι ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μετά την ηλικία, που σχετίζεται με βαριά νόσο από κορονοϊο και εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ακόμα και θάνατο. Για τα άτομα μάλιστα κάτω των 60 ετών, είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση που σχετίζεται με βαριά λοίμωξη. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγεί, εν μέρει, και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανάγκης για νοσηλεία και θανάτων σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αγγίζουν το 60% του πληθυσμού.
Η παχυσαρκία είναι ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας ακόμα και σε σχέση με το διαβήτη , τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.
Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Χρόνια η ιατρική κοινότητα γνωρίζει ότι η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια νόσο που επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του σώματος.
Πώς σχετίζεται η Παχυσαρκία με τον Κορονοϊό;
Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής και δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού. Χαρακτηρίζεται επίσης από διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος και αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν συχνά αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο και ίνωση των αγγείων ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Παρουσιάζουν επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία είναι ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και πολλά υπέρβαρα άτομα θα παρουσιάσουν αυξημένο σάκχαρο αν αρρωστήσουν, ακόμα και αν δεν έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη. Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με δυσλειτουργία των πνευμόνων λόγω της μειωμένης δυνατότητας αερισμού και δυσλειτουργίας του επιφανειοδραστικού παράγοντα των πνευμόνων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην βαρύτητα της νόσου από κορονοϊο. Προκύπτει λοιπόν ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών που είναι παχύσαρκα έχουν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος). Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 30-35 η πιθανότητα ανάγκης νοσηλείας είναι διπλάσια ενώ αν είναι > 35 ο κίνδυνος ανάγκης διασωλήνωσης είναι εφταπλάσιος!
Μπορεί η παχυσαρκία να αποτελέσει σοβαρή υποκείμενη νόσο σε περιστατικά που έχουν προσβληθεί από τον Κορονοϊό;
Δυστυχώς έχουμε δει αρκετά άτομα να χάνουν τη ζωή τους χωρίς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, παρά μόνο το βάρος. Πιθανές αιτίες είναι η μειωμένη αναπνευστική επάρκεια στα άτομα αυτά και πιθανόν η ύπαρξη υποκλινικής καρδιαγγειακής νόσου λόγου της παχυσαρκίας. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί επίσης να ανεβάσουν σάκχαρο σε περίπτωση λοίμωξης, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κλινική τους πορεία. Μεγάλη δυσκολία υπάρχει επίσης και στη διασωλήνωση και διαχείριση των παχύσαρκων ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα παχύσαρκα άτομα θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια στο πρώτο σύμπτωμα δύσπνοιας, βήχα ή πυρετού για να προλάβουν μια ξαφνική επιδείνωση.
Ένα άλλο παγκόσμιο πρόβλημα των δυτικών κοινωνιών που έρχεται στην επιφάνεια είναι η κακή ποιότητα τροφής, τα τυποποιημένα τρόφιμα και η αυξημένη επίπτωση αδιάγνωστου μεταβολικού συνδρόμου σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Η κοιλιακή παχυσαρκία, η συσσώρευση δηλαδή λίπους μέσα στα όργανα της κοιλιάς, συνδέεται με υψηλά ποσοστά υπέρτασης, καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη σε νέα, φαινομενικά υγιή άτομα. Σε πρόσφατες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 12 % των ενηλίκων ήταν απόλυτα υγιείς μεταβολικά, δεν είχαν δηλαδή κανέναν από τους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες κοινωνίες όπου το έτοιμο, «πλαστικό» φαγητό έχει γίνει ο κανόνας. Πολλοί νέοι άνθρωποι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο χωρίς να το γνωρίζουν, ακόμα και αν δεν είναι παχύσαρκοι. Ακόμα και τα αδύνατα άτομα που όμως παρουσιάζουν μεταβολικές διαταραχές, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με τα αδύνατα και μεταβολικά υγιή άτομα. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι νέων ανθρώπων από κορονοϊο σχετίζονταν με υποκείμενη νόσο, για την οποία μπορεί να μην λάμβαναν αγωγή ή να μην είχαν λάβει επίσημη διάγνωση, έπαιξε όμως σημαντικό ρόλο στην πορεία της λοίμωξης.
Η διατροφή μπορεί να γίνει φάρμακο για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να θωρακίσει την υγεία μας.
Η καραντίνα «είναι μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή» όπως τόνισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία κατά την περίοδο της καραντίνας;
Ποια βήματα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε, όχι μόνο κατά την περίοδο της καραντίνας αλλά και από εδώ και στο εξής, μιας και ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό:
-Ακολουθούμε παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, περιλαμβάνει όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης όπως η σίκαλη και η βρώμη, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, ψάρια και θαλασσινά και περιορισμένη κατανάλωση κρέατος.
-Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αλλά αυξάνει πολύ τη χοληστερίνη και το βάρος και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
-Μειώνουμε στο ελάχιστο τη ζάχαρη και το επεξεργασμένο αλεύρι καθώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη.
-Μειώνουμε στο ελάχιστο το αλάτι ώστε να μειωθεί και η αρτηριακή μας πίεση
-Προσέχουμε να κοιμόμαστε 7-8 ημέρες κάθε μέρα, αποφεύγουμε να ξενυχτάμε μπροστά σε μια οθόνη και να ξυπνάμε αργά το πρωί. Οι ώρες κατανάλωσης τροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο για αύξηση βάρους
-Υιοθετούμε μια καθημερινή ρουτίνα που έχει άσκηση και αυξημένη δραστηριότητα, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό. Το περπάτημα στη φύση μπορεί να βοηθήσει πολύ και την ψυχική μας διάθεση
-Αποφεύγουμε να παρακολουθούμε συνεχώς ειδήσεις και να είμαστε απορροφημένοι από τα socialmedia. Αυτό μπορεί να μας αυξήσει το στρες και να μας ωθήσει στην κατανάλωση φαγητού για παρηγοριά- comfortfood
-Κρατάμε επαφή με άτομα που μας επηρεάζουν θετικά και μας ενδυναμώνουν να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωής μας. Επικοινωνούμε με φίλους που έχουν κοινούς στόχους υγείας με εμάς και κάνουμε μαζί ένα πλάνο.
-Ο ιατρός μας είναι εκεί για να μας βοηθήσει αν συναντήσουμε δυσκολίες, αν νιώσουμε ότι το στρες επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας και δεν μπορούμε να τηρήσουμε το πρόγραμμα μας. Με την κατάλληλη στήριξη και με καλή διάθεση θα τα καταφέρουμε
Η επιδημία με τον κορονοϊο μπορεί να είναι μια χρυσή ευκαιρία να εστιάσουμε πάλι στα σημαντικά πράγματα της ζωής μας, την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας!