Απώλεια Μαλλιών

Επικοινωνήστε με τη γιατρό

Αφήστε το σχόλιο ή την ερώτησή σας
και θα σας απαντήσουμε
το συντομότερο.




 
 

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ/ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

 
απώλεια μαλλιών ονομάζεται αλλιώς αλωπεκία.

Όλοι οι άνθρωποι χάνουμε μαλλιά. Είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα. Εάν όμως παρατηρήσετε φαλακρά σημεία στην κεφαλή ή αραίωση, είναι πιθανό να βιώνετε μη φυσιολογική τριχόπτωση.

Υπάρχουν πολλές αιτίες της απώλειας του τριχωτού της κεφαλής. Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν έντονη τριχόπτωση μετά τον τοκετό. Επιπλέον, τα άτομα που βρίσκονται υπό συχνό και έντονο στρες έχουν μεγάλες πιθανότητες να παρατηρήσουν αξιοσημείωτη απώλεια μαλλιών.

 

Ποια άτομα βιώνουν συνήθως απώλεια μαλλιών;

Εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν τριχόπτωση. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν τα μαλλιά τους να μακραίνουν ξανά χωρίς να κάνουν κάτι γι΄αυτό. Άλλοι πάλι χρήζουν θεραπείας με σκοπό να αποκτήσουν νέες τρίχες. Αρκετές φορές μάλιστα, τα μαλλιά δεν θα ξαναβγούν, παρά τις θεραπείες.

 

Τι προκαλεί την απώλεια των μαλλιών;

Τα αίτια της απώλειας μαλλιών ποικίλουν. Όταν η απώλεια μαλλιών ξεκινά ξαφνικά, η αιτία μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, σε δίαιτα, σε φάρμακα ή σε τοκετό. Εάν η απώλεια μαλλιών είναι σταδιακή και γίνεται πιο αισθητή χρόνο με τον χρόνο, είναι πιθανό το άτομο να έχει κληρονομική τριχόπτωση. Επιπλέον, ορισμένες πρακτικές περιποίησης μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν αισθητή απώλεια μαλλιών.

Οι άνθρωποι συνήθως χάνουν περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό συνήθως δεν προκαλεί αισθητή αραίωση των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής, καθώς τα νέα μαλλιά αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Η τριχόπτωση συμβαίνει όταν ο κύκλος της τριχοφυΐας διακόπτεται ή όταν το θυλάκιο των τριχών καταστρέφεται και αντικαθίσταται με ιστό ουλής.

 

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια της τριχόπτωσης;

Η τριχόπτωση σχετίζεται τυπικά με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τριχόπτωσης είναι μια κληρονομική κατάσταση που ονομάζεται αλωπεκία αρσενικού τύπου ή αλωπεκία γυναικείας μορφής. Συνήθως εμφανίζεται σταδιακά με τη γήρανση και σε προβλέψιμα μοτίβα - μια παρατεταμένη γραμμή των μαλλιών και φαλακρές κηλίδες στους άνδρες και μία αραίωση των μαλλιών στις γυναίκες.

 
  • Ορμονικές αλλαγές και ιατρικές παθήσεις

Ένας συνδυασμός καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ή προσωρινή απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, εμμηνόπαυσης και θυρεοειδικών προβλημάτων. Οι ιατρικές παθήσεις περιλαμβάνουν την αλωπεκία, η οποία προκαλεί απροσδόκητη απώλεια μαλλιών και μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής.

  • Διαταραχές θυρεοειδικής λειτουργίας

Πολλές παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα Hashimoto) συνοδεύονται από απώλεια μαλλιών που μπορεί να είναι σημαντική αλλά παροδική, και σχεδόν πάντα αποκαθίσταται μόλις διορθωθεί η διαταραχή της λειτουργίας του αδένα. Δείτε εδώ περισσότερα

  • Τοκετός

Μετά τη γέννηση ενός μωρού, μερικές γυναίκες έχουν αισθητή τριχόπτωση. Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων προκαλεί αυτό τον τύπο τριχόπτωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η απώλεια μαλλιών είναι προσωρινή. Μετά το πέρασμα μερικών μηνών, οι γυναίκες εμφανίζουν ξανά τις χαμένες τρίχες.

  • Εμμηνόπαυση

Η τριχόπτωση είναι συχνή κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτή η απώλεια τριχών είναι συχνά προσωρινή. Τα μαλλιά εμφανίζονται ξανά με το πέρασμα του χρόνου. Εάν μια γυναίκα είναι 40 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας, δεν πρέπει να περιμένει πως τα μαλλιά της θα είναι τόσο πυκνά όσο ήταν σε νεότερη ηλικία.

  •  Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το ΣΠΩ είναι η πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια στις γυναίκες και συχνά προκαλεί τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών σε συνδυασμό με υπερτρίχωση στο σώμα, ακμή ή και διαταραχή στην περίοδο. Η αιτία της τριχόπτωσης στο σύνδρομο αυτό είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

  • Άλλες ορμονικές διαταραχές

που σχετίζονται με τριχόπτωση είναι η υπερπρολακτιναιμία , το σύνδρομο Cushing, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων. Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποκλεισθούν από έναν Ενδοκρινολόγο

 
  • Φάρμακα και συμπληρώματα

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη, τα καρδιακά προβλήματα, την ουρική αρθρίτιδα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

  • Ένα πολύ αγχωτικό γεγονός

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια γενική λέπτυνση των τριχών αρκετούς μήνες μετά από ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός.

 

Διατροφή και κακή διατροφή

  • Απώλεια βάρους

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν τριχόπτωση αφού χάσουν περισσότερα από 15 κιλά ή αν η δείκτης μάζας σώματος πέσει κάτω από το φυσιολογικό. Η απώλεια μαλλιών εμφανίζεται συχνά 3 έως 6 μήνες μετά την απώλεια βάρους. Αυτή η απώλεια μαλλιών είναι αρκετά κοινή. Σε αυτή την περίπτωση, τα μαλλιά εμφανίζονται ξανά χωρίς να χρειάζεται να ακολουθηθεί θεραπεία.

  • Βιταμίνη Α

Η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, είναι πιθανό να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Συμπληρώματα βιταμινών ή φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντικατάσταση αυτής της βιταμίνης. Μόλις το σώμα σταματήσει να λαμβάνει υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, η φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών συνεχίζεται.

  • Πρωτεΐνη

Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μπορεί να παράγει πρωτεΐνη, είναι να σταματήσει την ανάπτυξη των τριχών. Περίπου 2 με 3 μήνες μετά που το άτομο έχει σταματήσει να τρώει αρκετή πρωτεΐνη, είναι πλέον εμφανής η απώλεια των μαλλιών. Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών θα σταματήσει την απώλεια μαλλιών. Τα κρέατα, τα αυγά και τα ψάρια είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν περισσότερη πρωτεΐνη προσθέτοντας καρύδια, σπόρους και φασόλια στη διατροφή τους.

  • Σίδηρος

Το να μην λαμβάνει ένας οργανισμός την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Οι καλές χορτοφαγικές πηγές σιδήρου είναι: τα δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, η σόγια, οι σπόροι κολοκύθας, τα λευκά φασόλια, οι φακές και το σπανάκι. Τα μύδια και τα στρείδια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των καλών ζωικών πηγών σιδήρου.

  • Διατροφική διαταραχή

Όταν ένα άτομο έχει κάποια διατροφική διαταραχή, η τριχόπτωση είναι λογικό και κοινό επακόλουθο. Η ανορεξία (να μην τρώει το άτομο αρκετά) και η βουλιμία (έμετος μετά το φαγητό) μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια μαλλιών.

Ορισμένα hairstyles και θεραπείες

Τα ‘’υπερβολικά’’ χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά σφιχτά, μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος απώλειας τρίχας, το οποίο ονομάζεται έλξη αλωπεκίας. Επιπλέον, οι θεραπείες μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των τριχοθυλακίων που οδηγούν στην τριχόπτωση. Εάν εμφανιστούν ουλές, η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι πλέον μόνιμη.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τριχόπτωση;


Ποικιλία παραγόντων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τριχόπτωσης, όπως:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Ηλικία
  • Σημαντική απώλεια βάρους
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης , ορμονικές διαταραχές
  • Άγχος
  •  Φάρμακα

 

Μπορεί να γίνει πρόληψη της απώλειας μαλλιών;


Τα περισσότερα περιστατικά απώλειας μαλλιών προκαλούνται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα). Αυτός ο τύπος απώλειας τριχών από την κεφαλή, δυστυχώς δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Στις περιπτώσεις που η απώλεια μαλλιών δεν οφείλεται σε κληρονομικά αίτια, υπάρχει δυνατότητα πρόληψης. Ακολουθούν συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το πρόβλημα:

  • Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα, όπως πλεξούδες ή ponytails.

  • Περιποιηθείτε απαλά τα μαλλιά σας κατά το πλύσιμο και το βούρτσισμα. Μια φαρδιά χτένα μπορεί να αποτρέψει την απομάκρυνση των μαλλιών.
  • Αποφύγετε σκληρές θεραπείες, όπως ισιωτικά μαλλιών.
  • Αποφύγετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
  • Σταματήστε το κάπνισμα. Αριθμός μελετών υπογραμμίζουν την σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας μαλλιών στους άνδρες.


Συμβουλευτείτε τον Ενδοκρινολόγο σας αν η απώλεια μαλλιών είναι σημαντική και

  • Προκαλεί αραίωση
  • Σχετίζεται με αλλαγή στην περίοδο, αυξημένη τριχοφυΐα ή και ακμή
  • Είναι πολύ ξαφνική και μαζική
  • Συνοδεύεται και με έντονα συμπτώματα κόπωσης, ταχυκαρδίες , αλλαγές στο βάρος, αλλαγές στη διάθεση
  •  Έχετε διαγνωσθεί με διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα ή κάποια άλλη χρόνια ορμονική διαταραχή

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright