Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Τί είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα του;


Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από έντονα σωματικά συμπτώματα ή/και έντονες αλλαγές της διάθεσης πριν την περίοδο. Για κάποιες τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν στο μέσο του κύκλου (αμέσως μετά την ωοθυλακιορρηξία) έτσι ώστε νοιώθουν πως ζουν μια συνεχή διαταραχή. Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο συνήθως χαρακτηρίζεται από σωματικά συμπτώματα όπως: κόπωση, ευαίσθητο στήθος, κατακράτηση υγρών, αίσθημα φουσκώματος, διαταραχή στη λειτουργία του εντέρου,κράμπες στην κοιλιά, μικρή αύξηση στο βάρος, αλλά και αλλαγές στην διάθεση, δυσθυμία, έντονα νεύρα, άγχος, θυμό, κατάθλιψη, έλλειψη διάθεσης για δουλειά. Για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τόσο έντονα ώστε να διαταράσουν έντονα την καθημερινότητα τους και την προσωπική τους ζωή.

Οι γυναίκες με έντονα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα έχουν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, φαίνεται όμως ότι είτε είναι πιο ευαίσθητες στην δράση των ορμονών στον εγκέφαλο είτε μεταβολίζουν τις ορμόνες διαφορετικά. Τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμα γνωστά.

Ακόμα όμως κι αν δεν ξέρουμε τί ακριβως συμβαίνει, μπορούμε να βοηθήσουμε τις ορμόνες μας. Εύκολες και μικρές αλλαγές στην διατροφή και ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
proem2

Τι να κάνετε; Ελαττώστε στο ελάχιστο τη ζάχαρη, το αλάτι και το λευκό αλεύρι. Προσέξτε επίσης την κατανάλωση του καφέ και του αλκόολ τις ημέρες πριν την περίοδο σας. Η δίαιτα με υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλ. διατροφή χωρίς άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι και γλυκά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά πρωτεϊνη και φυτικές ίνες, φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου καθώς και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η συχνή άσκηση βοηθά επίσης στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

Για κάποιες γυναίκες όμως κάθε μήνας σημαδεύεται από 1-2 εβδομάδες με έντονα συμπτώματα, κυρίως αλλαγής διάθεσης που διαταράσουν έντονα την καθημερινότητα τους, τις σχέσεις και την εργασία τους. Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για Προεμμηνορυσιακή Δυσφορική Διαταραχή για την οποία μπορεί να δωθεί φαρμακευτική αγωγή. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από αυτό, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας ή έναν ενδοκρινολόγο και μην χάνετε άλλο χρόνο.

Η καλύτερη ιατρός στον χώρο της! Γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι, αφιερώνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα! Σ' ευχαριστώ Βούλα!

Γιώργος Π.

Καταπληκτική ιατρός! Φοβερός άνθρωπος!

Νίκος Π.

Εξαιρετική γιατρός με σπουδες στο αντικείμενο της. Βοηθάει στην σωστή διάγνωση με την κατάλληλη αγωγή

Αναστασάι Δ.
Medifem       
Μαιευτήριο ΡΕΑ
medNutrition
Κατασκευή ιστοσελίδων Forthright